Milyen ablakot vegyek? Gyakori szakkifejezések

Hogy érthetőbb legyen fenti kérdésre válaszom, először a legfontosabb, nyílászárókkal (ablak, ajtó), árnyékolókkal (redőny, szúnyogháló) kapcsolatos szakszavakat tisztázzuk.

Kamraszám: A profil levegőcelláinak száma.
Beépítési mélység: A profil vastagságát jelenti. Általában a légkamrák számával egyenes arányban nő. A beépítési mélység növelése javítja az ablak és ajtó statikáját, hő- és hangszigetelését.
Üvegezés: A szárnyba szerelt üvegrétegek száma, ami általában kettő, vagy három
Argongáz: A jó minőségű hőszigetelt ablakok üvegei között nemesgázt találunk, melyek közül az argon a legelterjedtebb. Az argon sűrűsége kisebb a levegőnél, ezért rosszabbul vezeti a hőt.
Low-E : A Low-E bevonat olyan ultravékony, nagy hatékonyságú aktív nemesfém-réteg, mely lehetővé teszi a napenergia hasznosítását télen. A fény és a napsugárzás szinte akadálytalanul jut be a helyiségbe, ezzel szemben az épületben keletkezett meleg belül marad.
24 mm-es hőszigetelt üveg, Low-E bevonatos üveg nélkül: Ug= 2,8 W/m2K
24 mm-es hőszigetelt üveg, Low-E bevonatos üveggel+argon gáz: Ug= 1.0W/m2K
Ablakok U értékei:
Az ablakok esetében háromféle U értéket különböztetünk meg:
Uw (w = window) – ablak össz-hőátadási együtthatója
Ug (g = glass) – üvegezés hőátadási együtthatója
Uf (f = frame) – tok hőátadási együtthatója
Az ablak vagy beüvegezett ajtó Uw hőátadási együtthatójának kiszámítása általában 1,23 m x 1,48 m szabványméretű ablakkal számol.
Kisebb méretek esetében az U érték romlik, míg a nagyobb ablakok esetében javul. Ennek oka az, hogy az üvegezés a tok anyagához képest jobb U értéket érhet el, és így nagyobb üvegfelületek esetében javul az ablak össz-hőátadási együtthatója.
Pl. Ug=1.0 jelentése: a hőveszteség mértéke 10 Kelvin fok benti-kinti hőmérséklet különbség esetén sem haladja meg az 1,0 Wattot négyzetméterenként.

 

műanyag ablak, fa ablak szakmai segítség

Vasalat: Az ablakszerkezetben a kilincs elmozgatásával működő mechanika, ami a nyitási lehetőségeket határozza meg.
Hibásműködés-gátló: A vasalatba épített szerkezet, mely megakadályozza a nyitott ablakszárny kibukását ezáltal elkerülhető az ablak leszakadása, sérülése.
Acélmerevítés: A tok és szárny szerkezetben található acélprofil, ami a szerkezet merevségét, alaktartását biztosítja. A műanyag profilok – általában legnagyobb – kamrájába csavarozzák. Annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig láthassa el feladatát, a gyártás során tüzihorganyzásnak vetik alá. Tüzihorganyzás után az acél nem rozsdásodik.
Távtartó: A két vagy három üvegréteg között körbefutó, általában fém szerkezet.
Üvegezőléc: Olyan műanyag profil, mely az üveget rögzíti a keretben. Mindig a nyílászáró belső oldalán található, betörésvédelmi okok miatt. Üvegcsere esetén roncsolásmentesen bontható.
Gumitömítés/ütköző: A szárny és a tok közti rugalmas ütközést biztosító szerkezet, illetve a szárny és az üvegezés rugalmas, vízhatlan szorítószerkezete.
Higroszellöző: Páraérzékelővel rendelkező légbevezető, amely az egyes helyiségekben a belső relatív páratartalom függvényében szabályozza a beengedett levegő mennyiségét. A szellőzőelemek egész évben optimálisan szellőztetnek, mindig csak ott és akkor, ahol és amikor szükséges. Ez a rendszer külső segédenergia nélkül működik (nem kell hozzá elem, vagy áramellátás). Lényege egy poliamid pántköteg, amely érzékeli a pára jelenlétét, és egy rugós mechanizmuson keresztül zárja vagy nyitja a levegő útját elzáró zsalukat. 35% relatív páratartalomnál kezdenek nyitni, 65%-nál már teljesen nyitott állapotban vannak.
Nyitásirányok: Honnan tudom, hogy egy ablak, egy nyílászáró balos vagy jobbos? A kérdés eldöntése nagyon egyszerű. Álljon szemben az ablakkal, nyílászáróval, úgy hogy látszódjon az ablak zsanér. Ha a zsanér a jobb kezénél van, akkor jobbos az ablak, ha a bal kezénél, akkor balos.

műanyag ablak, fa ablak árajánlat kérés