Milyen ablakot vegyek? Hol gyártják?

Mielőtt vásárolunk, feltétlenül kérdezzük meg a forgalmazót, hogy hol gyártják a kínált nyílászárókat.
Nem csak az ablak profilján múlik ugyanis, hogy meg leszünk-e elégedve ablakainkkal, hanem legalább annyira fontos a gyártó cég.

Manapság számtalan kiváló minőségű, modern ablakprofil érhető el a hazai piacon, amelyek közül talán a Németországban gyártott első osztályú, UV álló granulátumot használó és magas minőségi ellenőrzést végző cégek ablakprofiljait ajánljuk, pl: KÖMMERLING, GEALAN.

 

műanyag ablak, fa ablak árajánlat kérés

 

A profilgyártók azonban csak alapanyagot adnak. Az ablakgyártást erre specializálódott automatizált gyárakban, közepes cégek esetén félautomata gépeken, kis cégeknél kézi vagy asztali szerszámokkal végzik. Az ablakgyártók 6 méteres szálakban kapják meg a profilt. Azt a gyártás-előkészítés során darabolják, szögbe vágják, belső acélmerevítéssel látják el, hegesztik, üveget helyeznek bele.
Hogy milyen precíz gépsorral, esetleg részben vagy egészében kézi szerszámokkal végzik ezeket a munkákat, az még a profilok közötti minőségi különbségnél is fontosabb . Egy kézzel vágott és összeillesztett, hegesztett ablak soha nem lesz olyan jó minőségű, mint egy gyártósoron készült.
Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy milyen messziről szállítják az ablakokat, nyílászárókat. Egy szlovák vagy lengyel ablak akár 1000 km-t is utazhat, mire megérkezik Magyarországra. Azon túl, hogy nagyobb az esélye, hogy a hosszú út alatt megrongálódik, még a garancia érvényesítése is nehézkes. Magyarországon is találunk ablakgyártókat, akik csúcsminőségű termékeket állítanak elő, versenyképes áron. Válasszunk magyar munkaerő által Magyarországon gyártott, jóminőségű ablakot – szerintem.

Neves profil mellett tehát komoly magyar ablakgyártót is keressünk!

 

műanyag ablak, fa ablak szakmai segítség