Milyen ablakot vegyek? Az üveg.

Nyílászáró vásárlásnál fontos az üvegezés körültekintő kiválasztása.
Fontos szempont például, hogy megtartsa a meleget, megállítsa a hideget -így csökkentve a fűtési költségeket – illetve, hogy átengedje a fényt. Ezenkívül az üvegezésnek szerepe lehet még a zaj- és betörésvédelemben . Az ablaküvegnek díszítő funkciója is van, fehér és színes katedrálüvegekkel egyedivé varázsolhatjuk nyílászáróinkat, de a kíváncsi szemek elől is elrejtőzhetünk.

Napjainkban az energia megtakarítás különösen fontossá vált az energiaárak emelkedése miatt és környezetünk védelme érdekében is.

A hőszigetelési értékekről a „Milyen ablakot vegyek 1.” részben már olvashattunk, így azt most nem részletezem.

 

műanyag ablak, fa ablak szakmai segítség

 

Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy hőszigetelési szempontból milyen különbségek vannak az ablaküvegek között.

Ablaküveg

1. A 4 mm-es üveg hőátbocsátási tényezője Ug=5,8 W/m²K.
2. Ha ebből kettőt egymás mellé teszünk, akkor köztük egy légréteg alakul ki, így Ug= 2,8 W/m²K értéket kapunk. A két üveget speciális távtartóval illesztik össze.
3. Az Ug= 1,4 W/m²K) hőátbocsátást úgy érik el a gyártók, hogy a kettős üvegszerkezet belső ablaküvegének a légrés felé néző felületére lágyfém réteget (low-E) visznek fel. Így a low-E minőségétől függően az üvegszerkezet hőátbocsátási tényezője 1,4 vagy 1,3 W/m²K lesz. Az egytizedes különbség a low-E minőségi különbségéből adódik.
4. A fokozottan hőszigetelt ablaknál a két üvegréteg közötti légrést nem levegővel, hanem argon gázzal töltik ki. Így érik el az 1,0 W/m²K-es hőátbocsátási tényezőt.
A mai modern ablakoknál a két üveg közti rést kripton gázzal is ki lehet tölteni, az így elérhető hőátbocsátási érték Ug=0.6 W/ m²K.

 

műanyag ablak, fa ablak árajánlat kérés