Milyen ablakot vegyek? Műanyag vagy fa?

Műanyag vagy fa?
A legfontosabb, hogy minőségi ablakot válasszon. Ne érje be barkács áruházakban kapható alacsony árú és rossz minőségű termékekkel.
Hogy könnyebb legyen dönteni abban a kérdésben, hogy fa vagy műanyag ablakot válasszon, összeállítottam két listát a legfontosabb tulajdonságokról.

A műanyag ablakok legfontosabb tulajdonságai:
– alacsony, vagy közepes ár
– jó hőszigetelő képesség
– tartós, felületét csak tisztítani kell
– nem vetemedik
– igényli a mozgó alkatrészek évenkénti kenését

A fa ablakok legfontosabb tulajdonságai:
– közepes, illetve magas ár
– jó hőszigetelő képesség
– tartós, ha állandó felületkezelést kap
– vetemedhet
– igényli a mozgó alkatrészek évenkénti kenését

A kettő közötti legfontosabb különbségek egyike az, hogy a fa ablak sokkal több törődést igényel. Azonban érdemes tudni azt is, hogy egy minőségi fa ablakoknál, akár 10 évig sem kell a felületkezeléshez nyúlni. Persze ezek a fa ablakok háromszor annyiba kerülnek, mint egy hasonló minőségű műanyag ablak.

MŰANYAG ABLAKNÁL
lényeges, a légkamrák száma . A hőszigetelés miatt nem érdemes ötkamrásnál gyengébbet választani. Ezzel együtt figyelembe kell venni az ablakkeret vastagságát is, ami általában 60 és 90 mm között mozog. Természetesen a vastagabb keret jobb hőszigetelő és sokkal stabilabb is. Nem igazán érdemes 70 mm alá menni, annyival nem olcsóbbak a 60 mm körüli ablakok sem.
A műanyag ablakok keretében szükség van a körbefutó acélmerevítésre. Ez azt jelenti, hogy a tokot bárhol ketté lehet vágni, ott kell hogy legyen benne az acélmerevítés. Ez hivatott megakadályozni az ablakkeret eldeformálódását, mivel a műanyag önmagában nem olyan stabil, hogy kibírja évtizedekig eldeformálódás nélkül. Ha az acélmerevítés vastagabb, mint 2,5 mm, akkor biztos lehet abban, hogy stabil ablakai lesznek.
A harmadik fontos összetevő az maga műanyag, az alapanyag. Elvileg minden olyan ablak, ami ma Magyarországon forgalomban van, megfelelő minőségű. Mégis azt tapasztaltam, hogy a legalacsonyabb árfekvésű típusok sokkal lágyabb műanyagból készülnek, mint felső kategóriás társaik.

 

műanyag ablak, fa ablak árajánlat kérés

 

AMENNYIBEN FA ABLAKOT VÁLASZT
vegye figyelembe azt, hogy egy gyenge minőségű termékkel rengeteg problémát vesz a nyakába. Amelyik fa ablak túl olcsó, körülbelül műanyag ablak árban van, attól jobb óvakodni. Ott valószínűleg az alapanyag silány, mert a jó minőségű faanyag egyáltalán nem olcsó.
Egy másik fontos kérdés a fa ablaknál, hogy toldásmentes, vagy hossztoldott változatot választ. A toldásmentes változat lényege, hogy akármilyen magas, vagy széles az ablak, ajtó, stb. akkor sem lehet több, rövidebb szálból összerakni az adott szélességet, vagy magasságot. Tehát a felhasznált szálaknak minimum ugyanolyan hosszúaknak kell lenniük, mint a nyílászáró teljes magassága.
A hossztoldott meg ennek az ellentéte. Ha nem áll rendelkezésre az adott hosszúságból elegendő számú faanyag, akkor a megfelelő eljárással kipótolják azt egy másik darabbal. Természetesen a toldásmentes nyílászáró sokkal drágább, sokkal tartósabb és kevésbé vetemedik.
Minél vastagabb a keret és a tok, annál jobb a nyílászáró hőszigetelése, merevsége és a tartása. Ezek a méretek általában 70 és 90 mm között mozognak.
A harmadik, ami számít a fa nyílászárónál, maga az alapanyag: mindenképpen keményfából készüljenek. Hogy ezen belül valamilyen trópusi keményfát, vörösfenyőt, lucfenyőt vagy másfajta keményfát választ, az már csak ízléstől és pénztárcától függ. A lényeg, hogy csak keményfából lehet tartós ablakot készíteni, puhafából nem.
A negyedik dolog a felületkezelés. Azt javasolom, hogy csak felületkezelt nyílászárót vegyen. Az itt felhasznált anyagoktól függ leginkább az ablak tartóssága, hiszen ezek hivatottak megvédeni a fát a nedvességtől. Csak olyan fa ablakot érdemes választani, melynél a felületkezelésre legalább öt év garanciát vállalnak és biztosítják a megfelelő felületkezelő anyagok későbbi beszerzését is.
Léteznek még kívül fém borítású ablakok is, ezek nagyon tartósak, de nagyon drágák is egyben.

 

műanyag ablak, fa ablak szakmai segítség